Kommunens historia

Att besöka städer och kommuner är något som är mycket populärt. Det flesta människor gillar att besöka platser de inte har besökt tidigare för att lära sig och upptäcka nya saker. När vi besöker en kommun, eller för all del bor i en, är det inte alltid så att vi tar oss tid till att lära oss mer om den historia som finns. Många bor i sina kommuner ett helt liv utan att känna till särskilt mycket historia om kommunen. Det som är roligt med att känna till historien är att vi kan förstå varför vissa saker är som de är idag samt lära oss en hel del. Har du till exempel besökt Åtvidabergs kommun, bor du kanske i denna kommun eller planerar du att åka dit? I så fall kommer du här att kunna lära dig lite rolig och intressant historia om kommunen som du kanske delvis känner till eller inte alls.

Hur uppkom kommunen

Faktum är att Åtvidabergs kommun inte har funnits allt för länge. Kommunen bildades nämligen år 1971. Du som bor i Åtvidabergs kommun kanske tar för givet att kommunen alltid har funnits där men så är alltså inte fallet. Åtvidaberg har endast funnits i cirka 45 år och kommer förhoppningsvis att finnas kvar i många år framöver. Kommunen uppkom genom en så kallad kommunreform som skedde år 1971 och blev då en slags kombination av Björsäters landskommun och Åtvidabergs köping. Dessutom tillkom även delar av Uknadalens landskommun.

Intressant att känna till om kommunen

Åtvidabergs kommun har en mycket lång och intressant historia som både bruksort men även industriort. Den tradition som finns inom industrin har kopplingar till medeltida bergsmansbruk vilket är mycket fascinerande och kul att känna till. Det kopparverk som finns i Åtvidabergs kommun utvecklades under 1700-talet, alltså i slutet av århundradet, och vid mitten av 1800-talet så var kommunen imponerande nog Sveriges näst största producent av just koppar. Det har framställts en hel del koppar inom kommunen genom åren. Cirka hundra år senare blev industrin allt mer central i Åtvidaberg där framförallt ett företag stack ut som tillverkade kontorsmaskiner. Idag är detta företag mycket stort och säljer produkter till mer än hundra länder runt om i världen och företaget har dessutom flera dotterbolag i dagsläget. Om du är intresserad av koppar eller industrier så är Åtvidaberg en mycket intressant och givande kommun som är värt ett besöka. Då det finns en hel del historia och erfarenhet just inom dessa områden.

Åtvidaberg ligger i Östergötland

I och med att Åtvidabergs kommun ligger i Östergötland kan det vara intressant att även känna till lite historia om Östergötland. Östergötland har nämligen funnits i många år och har faktiskt sitt ursprung från äldre stenåldern, alltså för flera tusen år sedan. Östergötland är med andra ord betydligt äldre än Åtvidabergs kommun. Vad kan man då se för spår av att Östergötland är så gammalt som det faktiskt är? Bland annat finns fornborgar som är minnen från järnåldern men även försvarsvallen är en mycket unik och gammal del av ett försvarssystem.