Skolor i Åtvidaberg

Skolan är förknippad med många olika känslor för de flesta människor. Många har blandade minnen från tiden då de gick i skolan, en del positiva och en del negativa, vissa har i princip enbart negativa och andra enbart positiva. Vilken upplevelse du har när du går i skolan beror mycket på vilken skolan du går på, vad du läser, vilka lärare du har och vilka klasskamrater du har. För att få en så positiv upplevelse som möjligt av att gå i skolan gäller det därför att välja skola med omsorg. Det viktigaste är att du väljer en skola som du tror att du kommer trivas på samt en utbildning som du är intresserad och inte basera dina beslut på vad dina kompisar väljer. Genom att enbart ta hänsyn till din vilja är sannolikheten betydligt större att du slutligen kommer hamna på en skola där du trivs.

Förskola

Att gå i förskola är något som många barn tycker är spännande eftersom de då känner att de börjar bli stora och äntligen får göra något som alla stora barn gör, nämligen att gå i skolan. Förskolor finns det gott om i Åtvidaberg, bland annat Björsäters förskola, Grebo förskola samt Nygårds skola. För dig som gillar att vara utomhus och spendera tid i naturen är Grebo ett mycket bra alternativ. Om du vill ha fokus på både natur och teknik är Nygårds skola ett utmärkt val.

Grundskola

Grundskolan är antagligen den skola som du kommer att gå i flest år så det är viktigt att du känner att du trivs. Det som är bra är att det alltid går att byta skola om du skulle känna att du inte hör hemma på just den skolan. Mellan förskolan och nian hinner det hända en hel del, du går in i skolan som ett barn och kommer ut som en tonåring. I Åtvidaberg kan du bland annat gå på Centralskolan som är en oerhört mysig lågstadieskola. Du kan även gå på Grebo skolan där du kan utbilda dig fram till årskurs sex. När du sedan ska gå vidare finns det en skola som heter Alléskolan där du kan gå årskurs 4-6 men även 7-9. Denna skola ligger mitt i Åtvidaberg och det finns ungefär 380 elever på skolan. Denna skola har satsat på en mycket modern utbildning med fokus på IT, för att hänga med i den tekniska utvecklingen.

Gymnasiet

När du ska börja gymnasiet är det första gången som du måste ta ett lite större beslut gällande skolan, nämligen vad du vill läsa för typ av utbildning. Detta är inte helt lätt men viktigt att tänka på är att välja det du vill läsa och är intresserad av. Samt vad du vill att din utbildning ska leda till. I Åtvidaberg kan du bland annat gå på Bildningscentrum Facetten där du kan välja mellan många olika program så som ekonomi, barn och fritid, naturvetenskap med mera.

Vuxenutbildning

Om vuxenutbildning är något som du lockas av kan du också få ta del av detta i Åtvidabergs kommun. Det finns bra möjligheter till vägledning av studie- och yrkesvägledare.